Auberginegratäng med panerad fetaost

You are currently viewing Auberginegratäng med panerad fetaost

Jag lagade till en ny omgång auberginegratäng för ett tag sedan. Den här gången med lite annan kryddning i form av bland annat trattkantareller. Receptet från förra tillagningen hittar du här.

Gratängen fungerar alldeles utmärkt som ensamrätt men kombinationen med panerad fetaost blev väldigt lyckad. Det här kommer definitivt att bli en av mina favoriter, en av många.

Auberginegratäng

2 aubergine

1 förpackning passerade eller krossade tomater

2 msk tomatpuré

10 – 12 körsbärstomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 buljongtärning

1 näve torkade trattkantareller

svartpeppar

1 – 2 msk finhackad färsk rosmarin och timjan

200 g riven mozzarella

35 – 50 g riven parmesan

1. Skiva auberginen tunt och salta lätt på både sidor. Låt ligga en stund för att dra ur vätska.

2. Hacka löken fint, riv vitlöksklyftan, dela körsbärstomaterna och stek mjukt i lite olivolja.

3. Häll på passerade tomater och tomatpuré. Smula ner buljongtärningen och trattkantarellerna.

4. Låt såsen puttra minst 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och rör ner de hackade örterna.

5. Riv mozzarella och parmesan.

6. Torka av aubergineskivorna och lägg i botten på en ugnsform. Lägg på riven ost och tomatsås. Fortsätt sedan att varva aubergine, ost och tomatsås. Avsluta med ett lager tomatsås och riven ost.

7. Gratinera i 175° ca 40 – 45 minuter.

Panerad fetaost

1 förpackning fetaost

ca 1/2 dl majsmjöl (eller vetemjöl)

1 ägg

ca 1 dl panko

Dela fetaosten i stavar. Panera i först majsmjöl, sen uppvispat ägg och sist panko.

Stek i rapsolja till dess att stavarna är krispiga på utsidan.

Servera auberginegratängen med fetaoststavarna, sallad och en klick vitlökssås.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 23-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar