Kycklinggryta med kokosmjölk

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Kycklinggryta med kokosmjölk

Nu när det är vanliga vardagar igen efter julhelgen är det gott att laga till lite mer vardaglig mat, men ändå festlig. Mitt på dagen plockade jag upp två stora kycklingfiléer ur frysen som fick ligga på en tallrik och tina. Sen kollade jag kyl och skafferi vad som fanns att tillgå i övrigt. Det blev en makalöst god gryta där kycklingfiléerna tillagades hela i en gryta i ugnen.

Fast efteråt insåg jag att det hade fungerat att dela kycklingen, hiva i mer grönsaker också. Då skulle jag nog ha serverat den med ris eller pasta. Hos oss blev det potatisgratäng, ni vet den där sorten som är så god att man vill kalla den sin egen (enligt reklamen i alla fall). Fast jag hottade upp den med massor av nyriven parmesan och chiliflakes. Då blev den faktiskt riktigt god.

Såsen runt kycklingen hade räckt till tre eller fyra filéer så det som blev över av den frös jag in till en annan gång.

Kycklinggryta med kokosmjölk

2- 4 kycklingfiléer

1 gul paprika

5- 6 champinjoner

2 vitlöksklyftor

2 dl kokosmjölk

3 dl crème fraiche

2 – 3 msk gochujang

1/2 dl japanska soja

1/2 dl sweet chilisås

1/2 – 1 msk kalvfond (hade ingen kycklingfond)

rapsolja

 

1. Putsa kycklingen. Salta lätt.

2. Dela grönsakerna i munsbitar, skiva vitlöken tunt.

3. Stek grönsakerna på svag värme i rapsolja. Använd en ugnssäker stekgryta (med lock).

4. Häll på gochujang, soja, kokosmjölk, crème fraiche, fond och sweet chilisås. Ge ett snabbt uppkok så att det blandas.

5. Lägg i kycklingen, lägg på locket och stoppa in i ugnen, 175°.

6. Vänd när ungefär halva tiden gått. Min kyckling var fortfarande halvfrusen så det tog 1- 1 1/2 timme för den att bli klar. Är den helt tinad går det naturligtvis snabbare. Förstås går grytan att laga till på spisen också. fast jag tycker det är så smidigt att laga till i ugnen.

Vi åt som sagt kycklingen med potatisgratäng och picklad rödlök. Mycket gott!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar