Förra sommaren var jag bjuden till en lunch med knytistema. En av gästerna hade gjort en gratäng med aubergine och tomat som var fantastiskt god, alltså fantastiskt! god. Idag när jag öppnade kylskåpet fanns en aubergine där som fullkomligen skrek åt mig att den ville bli tillagad. Nu, genast! Då kom jag att tänka på gratängen jag blev bjuden på men förstås kom jag inte ihåg hur receptet var. Aubergine, tomat och ost var de ingredienser jag kom ihåg. Så jag gjorde på ett ungefär med de ingredienserna. Det blev riktigt lyckat. Riktigt, riktigt lyckat.
Auberginegratäng
350 g aubergine
1 förpackning passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
1/4 buljongtärning
salt, svartpeppar
100 g riven ost, nån du gillar
35 g riven parmesan
1 kruka färsk basilika
1. Skiva auberginen och salta lätt på både sidor. Låt ligga en stund för att dra ur vätska.
2. Hacka löken fint, riv vitlöksklyftan och stek mjukt i lite olivolja.
3. Häll på passerade tomater och tomatpuré. Smula ner buljongtärningen.
4. Låt såsen puttra minst 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och rör ner hackad basilika.
5. Riv valfri ost och parmesan.
6. Torka av aubergineskivorna och lägg hälften i botten på en ugnsform. Fördela 1/3 riven ost på och häll på hälften av tomatsåsen. Lägg dit resten av auberginen, 1/3 riven ost och resten av tomatsåsen. Avsluta med resten av den rivna osten.
7. Gratinera i 175° ca 40 – 45 minuter.
Ät tillsammans med sallad och en klick vitlökssås.