När sonen och jag äter taco gör vi ofta gratäng där tacofärsen får ett täcke av creme fraiche, färskost och riven ost. Den brukar vi äta med valfritt bröd och olika grönsaker. Igår skulle jag göra just den gratängen igen men när jag stod där och stekte färsen kände jag plötsligt för att göra den lite annorlunda. Jag gjorde helt enkelt en paj istället. Det fanns en färdig pajdeg i kylen men att göra egen deg går ju också väldigt snabbt. Pajen fick högsta betyg av både sonen och vår granne som vi bjöd in på middag. Att jag ska laga till den här igen råder det ingen tvekan om. Gör det du med!
Tacopaj
700 g färs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tacokrydda (hemgjord eller köpt)
1 1/2 dl tacosås, mediumstark
150 g neutral färskost
1 – 1 1/2 dl creme fraiche
8 – 10 körsbärstomater
1 näve nachips med ostsmak
2 – 3 dl riven ost
1 pajdeg, hemgjord eller färdigköpt
1. Förgrädda pajskalet i 225° varm ugn, cirka 10 minuter. Picka botten med en gaffel innan.
2. Hacka lök, riv vitlök och stek mjukt i smör. Ta upp ur stekpannan.
3. Bryn färsen i smör, tillsätt den mjukstekta löken efter en stund och rör ner tacosåsen. Krydda sen med tacokrydda. Smaka av till dess att det blir lagom mycket starkt.
4. När färsröran fått koka ihop en stund, ta stekpannan från plattan. Blanda ner färskosten och creme fraiche.
5. Lägg färsröran i det förgräddade pajskalet. Dela körsbärstomaterna i kvartar och lägg dem ovanpå färsen.
6. Smula nachipsen och lägg dem på tomaterna. Avsluta med ett lager riven ost.
7. Gratinera i 200°, cirka 30 – 40 minuter.
Servera med spenat, ruccola, majs, creme fraiche, tacosås, rödlök, extra nachips och guacamole. Jag gjorde min guacamole med avokado, hackade tomater, lite pressad citron, 1 riven vitlöksklyfta och svartpeppar.
Jättebra recept o enkelt att förstå. Tack😀
Hej! Ber om ursäkt att du fått vänta så länge på svar. Så glad jag blir av dina ord, vad roligt att du tyckte om mitt recept. Hoppas det smakade! Ha en fin adventssöndag!