Jag vet att jag berättat om detta förut men när jag under tidigt 80-tal bodde i Miami köpte vi ofta butternutpumpa och tillagade den. Oftast bara kokt med salt och sedan mosad till kött eller fisk.
Nu finns den att få tag i sen rätt många år här hemma och jag använder den till både det ena och det andra. Ugnsrostad, soppa, kokt, mosad och till sallad är några av de sätt jag tillagar den på.
Den här pajen är ett nytt recept jag mixtrade ihop, den smakade toppengott så jag kommer definitivt att laga till den igen. Godast var den att äta ljummen, då kom alla smaker bäst till sin rätt.
Har du inte provat butternutpumpa är det dags nu!
Pumpapaj
Pajdeg
100 smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
3 msk vatten
3 msk fint riven parmesan (nyriven)
2-3 msk rostade sesamfrön (kan uteslutas)
1. Mixa ihop alla ingredienser till en deg.
2. Kyl den minst 30 minuter i kylen innan den antingen kavlas eller trycks ut i en pajform.
3. Förgrädda 10 minuter i 200 ° .
Fyllning
3 dl mellanlagrad ost, jag använde Dackeost
1 dl nyriven parmesan
1 dl purjolök (det gröna) eller salladslök
1 rödlök
ca 400 g butternutpumpa, ca halva pumpan
salt, olivolja, chiliflakes
Äggstanning
3 ägg
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 msk färsk hackad timjan
1/3 – 1/2 tsk salt
1. Skiva butternutpumpan fint. Lägg på ett bakplåtspapper och ringla över olivolja, krydda med salt och chiliflakes. Baka i ugnen på 225 °, varmluft, till dess att skivorna är mjuka.
2. Skiva purjolök och rödlöken fint och stek mjukt i olja, krydda med salt och chiliflakes.
3. Riv lagrad ost grovt och parmesanost fint. Blanda ihop.
4. Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet.
5. Fördela lökblandningen ovanpå och lägg ut pumpan i ett fint mönster.
6. Gör äggstanningen. Häll den över fyllningen i formen.
7. Grädda pajen 20 – 30 minuter i 200°.
När det är dags att servera smakar det gott med rostade pinjenötter och solroskärnor till. Rosta dem i torr, het stekpanna till dess att de får fin färg. Krydda med flingsalt och ev. chiliflakes.
Strö över färsk hackad timjan sist av allt.
Pajen smakar gott som den är eller tillsammans med en enkel sallad.