Sparris- och ostpaj med spenatpesto

Du visar för närvarande Sparris- och ostpaj med spenatpesto

jag gillar paj och den här är inget undantag. Ofta gör jag ostpaj med någon lagrad ost och parmesan. I det här receptet är det, förutom osten, både sparris och tomater också. Tanken var att det skulle vara även spenat. Men när pajen precis var färdiggräddad upptäckte jag att spenaten låg kvar i en skål i mikron. Jag hade nämligen tagit spenat från frysen som skulle tinas. Fast det gjorde ingenting alls. Jag gjorde en supergod spenatpesto istället som serverades till pajen. Det går förstås precis lika bra att göra peston med färsk spenat som med spenat som varit fryst.

Sparris- och ostpaj med spenatpesto

Pajdeg

100 g smör

3 dl vetemjöl

1 1/2 msk vatten

1 krm salt

 

Fyllning

3 körsbärstomater (eller andra tomater)

1 knippe sparris

120 g riven prästost (ca 2 -3 dl)

ca 1 dl fint riven parmesan

 

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

1/2 tsk salt

nymald svartpeppar

 

Spenatpesto

100 g spenat (fryst, tinad)

1 vitlöksklyfta

1 rejäl näve mandel

1/2 – 3/4 dl nyriven parmesan

3/4 dl rapsolja

lite pressad citron

salt, svartpeppar

 

1. Gör pajdegen först av allt. Låt den vila i kylskåpet ca 20 minuter. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Ställ in i kylskåp 30 minuter (är pajdegen kall när den förgräddas sjunker inte kanterna ner).

2. Picka botten av pajskalet och förgrädda ca 10 minuter i 200°.

3. Medan pajskalet förgräddas förbereds fyllningen. Riv osten. Bryt eller skär bort det träiga på sparrisen. Dela tomaterna.

4. Vispa ihop äggstanningen.

5. När pajskalet är förgräddat läggs prästost och parmesan i botten. Lägg sedan ut sparrisen i valfritt mönster.

6. Häll på äggstanningen och dekorera med tomaterna.

7. Grädda i 200°, 20-30 minuter till dess att äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

8. Gör peston medan pajen gräddas. Dela vitlök och mandel grovt och mixa sedan ihop med olja, spenat och parmesan. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar