jag gillar paj och den här är inget undantag. Ofta gör jag ostpaj med någon lagrad ost och parmesan. I det här receptet är det, förutom osten, både sparris och tomater också. Tanken var att det skulle vara även spenat. Men när pajen precis var färdiggräddad upptäckte jag att spenaten låg kvar i en skål i mikron. Jag hade nämligen tagit spenat från frysen som skulle tinas. Fast det gjorde ingenting alls. Jag gjorde en supergod spenatpesto istället som serverades till pajen. Det går förstås precis lika bra att göra peston med färsk spenat som med spenat som varit fryst.
Sparris- och ostpaj med spenatpesto
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten
1 krm salt
Fyllning
3 körsbärstomater (eller andra tomater)
1 knippe sparris
120 g riven prästost (ca 2 -3 dl)
ca 1 dl fint riven parmesan
Äggstanning
3 ägg
2 dl grädde
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
Spenatpesto
100 g spenat (fryst, tinad)
1 vitlöksklyfta
1 rejäl näve mandel
1/2 – 3/4 dl nyriven parmesan
3/4 dl rapsolja
lite pressad citron
salt, svartpeppar
1. Gör pajdegen först av allt. Låt den vila i kylskåpet ca 20 minuter. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Ställ in i kylskåp 30 minuter (är pajdegen kall när den förgräddas sjunker inte kanterna ner).
2. Picka botten av pajskalet och förgrädda ca 10 minuter i 200°.
3. Medan pajskalet förgräddas förbereds fyllningen. Riv osten. Bryt eller skär bort det träiga på sparrisen. Dela tomaterna.
4. Vispa ihop äggstanningen.
5. När pajskalet är förgräddat läggs prästost och parmesan i botten. Lägg sedan ut sparrisen i valfritt mönster.
6. Häll på äggstanningen och dekorera med tomaterna.
7. Grädda i 200°, 20-30 minuter till dess att äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
8. Gör peston medan pajen gräddas. Dela vitlök och mandel grovt och mixa sedan ihop med olja, spenat och parmesan. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.