Risonisallad med basilikadressing

Du visar för närvarande Risonisallad med basilikadressing

I helgen fick jag besök av goda vänner. Jag hade lovat att ha lunchen klar när de kom och funderade på vad jag skulle bjuda på. I kylen fanns en god basilikadressing jag mixat ihop när mina basilikaplantor började se tussiga ut. Det fick bli basen som salladen byggdes runt. Som vanligt tog jag av det som fanns i kylen och skafferiet och med hjälp av de ingredienserna blev salladen både matig och god. Faktum är att den blev riktigt ”håll käften god”.  Jag kommer definitivt att laga till den igen. Ingen tvekan.

Risonisallad med basilikadressing

Basilikadressing

1 1/2 dl kallpressad rapsolja

1/2 citron

1 vitlöksklyfta (eller två om de är små)

salt

1 stor kruka basilika (eller två små)

1. Dela vitlöken i mindre delar och hacka basilika grovt. Mixa med rapsoljan och smaka av med pressad citron och salt.

Salladsbas

1 1/2 dl okokt risoni

1 rejäl näve spenat

1 rejäl näve ruccola

1 salladslök

1 snackspaprika

7 – 8 rädisor

 

2. Koka risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Minska koktiden med en minut. När de är färdigkokta spola genast i kallt vatten så att kokprocessen avstannar.

3. Skiva rädisor, dela paprikan i små bitar och hacka ruccola och spenat grovt. Skär salladslöken i tunna strimlor.

4. Blanda ihop alla delar till salladsbasen med basilikadressingen och lägg på ett stort fat.

Nektariner och halloumi

3 nektariner

1 förpackning halloumi

1 – 2 msk råsocker

smör, rapsolja

lime

honung

5. Skär nektarinerna i klyftor.

6. Dela halloumin i skivor.

7. Stek nektarinerna i smör, rapsolja och råsocker till dess att de mjuknar lite. Pressa lime över. Ta upp dem ur stekpannan och lägg dem ovanpå salladsbasen.

8. Stek halloumin i samma stekpanna som nektarinerna stekts i. Ringla lite honung över och pressa lime över. Lägg dem sedan på salladen och avsluta med lite färsk hackad koriander.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar