Vi hade apt på jobbet och jag fixade till sallad att bjuda på. En god sallad med kyckling, stekta nektariner, grönsaker, risnudlar och en god dressing. Vi var fem personer som skulle äta och den mängd sallad jag gjorde hade räckt till minst åtta personer. Men det gjorde ingenting, det vara bara en bonus att det blev rester kvar.
Kyckling- och nektarinsallad
Kyckling i marinad
4 kycklingfiléer
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor – fint rivna
2 – 3 tsk pressad citron
svartpeppar, paprikapulver, anchochili och mald ingefära
Blanda marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och låt de ligga i marinaden minst 5 timmar.
Stek sedan till en innertemperatur av 72° i 200° varm ugn.
Dressing
1 dl kallpressad rapsolja
6 cm ingefära
2 vitlöksklyfta
2 – 3 msk honung
1 lime (saften)
flingsalt
Riv ingefära och vitlök fint. Blanda dressingen och låt den stå och dra en stund, gärna över natten men minst en timme i kylskåp så hinner oljan ta åt sig av allt det goda. Börja med saften ur 1/2 lime och smaka av med mer om det behövs
Nektariner
3 nektariner i smala klyftor
smör (eller rapsolja)
råströsocker
lime
Skär nektarinen i smala klyftor. Stek i smör med råströsocker till dess att de börjar bli mjuka. Eller använd rapsolja, då passar det även den som inte kan äta mjölkprotein. Avsluta med att pressa över lime.
Salladsbas
1 pkt risnudlar
1 påse ruccola
1 påse spenat
1 röd paprika
1 gul paprika
2 salladslökar
1 rödlök
1/4 vattenmelon (liten)
6 – 7 rädisor
koriander
Koka risnudlarna och dela grönsakerna och vattenmelonen i munsbitar.
Lägg risnudlar och grönsaker i botten på stora serveringsfat. Toppa med kall kyckling skuren i skivor, nystekta nektariner och hackad koriander. Häll över dressingen och servera. Mums!