När det ska ätas någon form av tacos i det här huset är tacogratäng en favorit. En välkryddad gratäng är god att äta tillsammans med tortillabröd, tacoskal, nachips eller vad helst men är sugen på. Bäst av allt, blir det kvar av gratängen går det fint att laga till enchiladas eller paj som rester. Vi brukar ha rödlök, tomater, majs, riven ost och någon form av sallad till men ta de grönsaker som finns i den egna kylen och skafferiet.
Tacogratäng
700 g färs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
tacokrydda efter smak, gärna hemgjord
1 burk tacosås, medium
2 1/2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
200 g riven ost
olja att steka i
1. Hacka lök och vitlök fint. Stek mjuk i olja i en stekpanna på låg värme.
2. Öka värmen och tillsätt färsen. Krydda med tacokrydda efter egen smak.
3. Tillsätt tacosåsen och låt färsen koka ihop.
4. Lägg färsen i botten på en ugnsform.
5. Blanda crème fraiche och philadephiaost och bred ut över färsen.
6. Strö över 200 g riven ost och gratinera i 225° varm ugn till dess att gratängen får fin färg.
Servera gratängen med hackad rödlök, valfria grönsaker fint hackade, riven ost, majs, extra tacosås och crème fraiche. Ta det bröd som just du gillar. Mjuka tortillabröd, hårda skal eller nachos. Allt fungerar.
Enchiladas
Bred ut av tacogratängsresterna på tortillabröd. Strö över majs och rödlök. Rulla ihop bröden och lägg i en smord ugnsform. Bred över tacosås och strö över riven ost. Gratinera i 225° ca 20-30 minuter till dess att osten fått fin färg. Servera med crème fraiche och sallad.