Vietnamesisk nyårsmeny

Du visar för närvarande Vietnamesisk nyårsmeny

Igår firade jag vietnamesiskt nyår med goda vänner. Tillsammans tog vi klivet in i Drakens år. Draken som är en symbol för exceptionell styrka, välstånd och tur. Lagade till flera av mina favoriträtter från det vietnamesiska köket. Rispappersrullar med jordnötssås, Hanoistekt hälleflundra (fast jag använde torskrygg) och till dessert vietnamesisk creme caramel. En av de absolut godaste desserter jag vet.

När gästerna kom bjöd jag först på ett glas bubbel och krustader med mosad avokado blandad med jalapeno-mjukost. Jag använde 2 mogna avokados och sen tog jag ost till dess att jag blev nöjd med styrkan. Krustaderna värmde jag på i ugnen precis innan gästerna kom.

Till förrätt gjorde jag vietnamesiska rispappersrullar. I varje rulle lade jag en bit färsk mango, gurka, salladslök, spenat, ärtskott, koriander och räkor. Rullarna serverades med jordnötssås. Tyvärr skrev jag inte ner exakt hur mycket jag tog av allt som var i såsen. Men så här gjorde jag på ett ungefär. Rosta jordnötter i en panna och mixa dem med pressad ingefära (eller riven färsk), japansk soja, sesamolja och rapsolja till dess att smak och konsistens blir som man vill ha den. Jag gjorde min sås ganska tjock den här gången. Vid provsmakningen när jag precis förberett den var jag inte helt nöjd med smakerna. Men dagen efter när den stått till sig ett tag var den himmelskt god.

Huvudrätten blev en favorit i repris. Hanoistekt hälleflundra. Men det blev med torskrygg istället. Den här gången serverade jag fisken med ris, grön sallad med gurka, ärtskott och dill, inlagda morötter med chili, vitlök, salladslök och koriander. Förstås en rejäl skål med nuoc cham-sås också. Den är liksom pricken över i!

Sen var det dags för dessert. Något av det godaste jag vet, vietnamesisk creme caramel. Med rostad kokos och limezest på toppen. Till det vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar