Potatis- och kesopaj

Du visar för närvarande Potatis- och kesopaj

Jag har gett mig själv en utmaning att bara laga mat på de ingredienser som finns hemma den här veckan. Inga inköp utan verkligen en ”man tager vad man haver”- vecka. Resultatet av det här försöket blev en jättegod potatis- och kesopaj. För några veckor sen hade jag köpt en billig färdig pajdeg på affären men det går förstås minst lika bra att göra en egen. Den jag köpte var en fullkornsdeg så jag rekommenderar en pajdeg med både grahamsmjöl och vetemjöl om man vill göra en egen.

 

Potatis- och kesopaj

1 pajdeg, köpt eller hemgjord (1 1/2 dl grahamsmjöl, 1 1/2 dl vetemjöl, 125 g smör, 3 msk iskallt vatten)

5 – 6 kokta potatisar

1 stor salladslök

250 g keso

8 – 10 små tomater

150 riven ost

3 ägg

2 dl grädde

1/2 tsk – 3/4 tsk salt

1 – 2 krm cayennepeppar

1. Förgrädda pajskalet i 225°, cirka 10 minuter.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skär den i skivor när den är färdigkokt och svalnat något.

3. Skiva salladslöken tunt och halvera tomaterna.

4. Lägg den skivade potatisen i botten på pajen. Fördela keso ovanpå.

5. Sprid ut salladslöken och fördela tomaterna över pajen.

6. Sprid ut den rivna osten.

7. Vispa ihop ägg och grädde, krydda med salt och cayennepeppar.

8. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen till dess att den stelnat och fått fin färg. Cirka 25 – 35 minuter.

Srirachasås (mått på ett ungefär)

2 dl creme fraiche

2 – 3 msk sriracha

1 – 2 msk flytande honung

salt

Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med sriracha och honung till dess att såsen smakar som du vill.

Sallad (ca 2 portioner)

1 knippe persilja

1 salladslök

6 – 7 cm gurka

5 – 6 små tomater

Hacka, skär och dela ingredienserna till salladen och blanda ihop. Häll på lite olivolja och balsamvinäger (jag hade med smak av granatäpple). Smaka av med salt och svartpeppar.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar