När kylskåpet ekar tomt när det kommer till grönsaker är det en utmaning att laga till något som är någorlunda nyttigt. Om det dessutom behöver gå snabbt är det ännu mer utmanande. Det hände mig för ett tag sedan.
Jag öppnade kylskåpsdörren och hittade lite mjölk, ett par ägg, några trötta morötter och ett paket bacon. Av de ingredienserna plus några till lyckades jag laga till en god lunch som inte tog jättelång tid. Jag hann gott och väl både laga till, äta och ta en liten promenad under lunchtimmen. Förstås passar det här lika bra att äta till middag eller varför inte till helgfrukost. För den som inte äter kött är det enkelt att utesluta baconet.
Morotsplättar med bacon och lingon (2 portioner)
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl mjöl
lite salt
1stor eller 2 små morötter
smör att steka i
1 pkt bacon
1 dl lingon
lite socker
1. Sätt på ugnen 225°, lägg bacon i en ugnsform och stek knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
2. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och mjöl.
3. Riv morot och blanda ner i smeten.
4. Stek plättar i smör i en stekpanna.
5. Rör lingon med lite socker.
Servera plättarna med bacon och rårörda lingon, eller färdig lingonsylt.