Jag gillar ugnspannkaka. Dels för att det är enkelt att laga till då det sköter sig själv i ugnen. Dels för att den går att äta med många olika tillbehör, i eller till pannkakan. Den här gången gjorde jag en helt vanlig pannkakssmet och serverade tillsammans med äppelgrädde. En riktigt god måltid, nästan som en dessert, fast inte riktigt.
Nästa gång jag lagar till det här ska jag prova att använda keso att blanda med äpplet. Det blir säkert gott och lite nyttigare. Krispig bacon skulle smaka gott till också. Mängden i receptet räcker till två måltider för mig.
Ugnspannkaka med äppelgrädde
3 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1/3 tsk salt
smör
Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Därefter vispas vetemjölet ner till en jämn smet. Smält smöret i en ugnsform och häll i smeten. Grädda i 200°, cirka 30 – 40 minuter.
Servera med äppelgrädde
1 – 1 1/2 dl grädde
1 rivet äpple
1/2 tsk kanel
ett uns socker
Vispa grädden tillsammans med socker och kanel. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet, jag lät skalet följa med. Blanda ner i grädden. Smaka eventuellt av med mer kanel.
Servera ugnspannkakan med äppelgrädden och några skivor äpple. Bacon skulle passa fint till också.