För ett tag sedan lagade jag till en förrätt som blev mycket god. Den innehöll tomater, lufttorkad skinka, timjan och burrata. Det kan aldrig gå fel. Tomaterna ugnsrostades först med skinkan och timjan. Sedan rev jag burratan i mindre bitar och lade ovanpå tomaterna tillsammans med rostade, hackade pistagenötter.
Vid första tillagningen hade jag bara små plommontomater men den här gången fanns det inte så många små så jag tog även större tomater som delades.
Om du inte har burrata hemma går det att ta buffelmozzarella eller vanlig mozzarella också. Det blir inte lika krämigt men kommer också att smaka gott. Det går förstås att utesluta den lufttorkade skinkan för den som vill det.
Jag serverade crostini till men ett gott bröd skulle också passa perfekt. Rätten går att ha som förrätt till 3-4 personer eller så äter man den som ensamrätt.
Crostini är enkla att göra själv. Ta minibaguetter och skiva upp (de behöver inte gräddas innan). Pensla med olivolja på båda sidor och rosta i ugnen, 225°, till dess att de är gyllene. Det är gott att strö lite flingsalt över också.
Ugnsrostade tomater med burrata
1 burrata
250 g tomater
50 – 60 g prosciutto eller parmaskinka
salt, svartpeppar
olivolja
färsk timjan
1 – 2 msk pistagenötter
crostini eller vitt bröd
1. Dela tomaterna i mindre bitar. Lägg i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar. Ta inte så mycket salt då den lufttorkade skinkan tillför sälta.
2. Riv skinkan i mindre bitar och fördela bland tomaterna. Ringla olivolja över, hacka färsk timjan och strö över. Har du inte färsk, ta torkad.
3. Rosta i ugnen 225°, 15 – 20 minuter.
4. Under tiden rostas pistagenötter i en torr stekpanna. Hacka nötterna i mindre bitar.
5. Vid servering läggs tomaterna på ett stort fat, eller flera små om det ska bli en förrätt. Riv burratan över och avsluta med pistagenötter. Sedan är det bara att njuta av de goda smakerna.