På julafton åt vi inte något traditionellt julbord utan dagen började med risgrynsgröt kokt på mormors vis, sedan blev det en trerätters till middag.
Förrättens huvudnummer var burrata tillsammans med ugnsrostade tomater och prosciutto. Det blev en riktig höjdare som jag definitivt kommer att laga igen. De varma tomaterna tillsammans med den krämiga burratan, tio av tio om du frågar mig.
Så här gjorde jag till tre personer:
Ugnsrostade tomater med burrata
1 förpackning små tomater
4 skivor prosciutto
salt, svartpeppar
timjan, färsk eller torkad (jag hade fryst timjan skördad i somras)
olivolja
pistagenötter
1. Dela tomaterna i halvor. Lägg i en ugnsform.
2. Ringla över olivolja, krydda med salt och svartpeppar.
3. Riv prosciutton i mindre delar och blanda ner med tomaterna. Strö över timjan.
4. In i ugnen 225°, cirka 15 – 20 minuter.
5. Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna och hacka.
6. Lägg upp de ugnsbakade tomaterna på ett serveringsfat och riv burrata över.
7. Toppa med de hackade pistagenötterna och servera genast tillsammans med crostini eller ett mjukt bröd.
Vill du hellre äta som en ensamrätt passar det förstås lika bra. Men då räcker det bara till en person.