Ärtbiffar med tomatsås

Du visar för närvarande Ärtbiffar med tomatsås

Tidigare under veckan handlade jag under lunchen. Det innebar att jag var tvungen att hålla varorna kylda några timmar innan jag kunde åka hem. Lösningen blev två paket gröna, frysta ärtor som var på extrapris. De fick helt enkelt agera kylklampar. Nu är problemet att jag inte äter jättemycket gröna ärtor. Jag gillar ärtor till vissa maträtter men ingenting jag mumsar i mig obehindrat.

Nu hade jag plötsligt massor av ärtor i frysen att laga något med. Jag var inte sugen på soppa men tänkte att ärtbiffar borde väl ändå vara en bra idé. Sagt och gjort, började googla recept och hittade ett som jag tog inspiration från. Länken till receptet hittar du HÄR.

Jag ändrade en del ingredienser. Dels utifrån vad som fanns hemma men även utifrån mina egna smakpreferenser. Jag valde också att göra en tomatsås till. Tänkte att det blir toppen att ha som rester till pasta eller något annat under veckan. Biffarna blev verkligen jättegoda när till och med jag som inte har ärtor som största favorit hade svårt att sluta äta. Testa dem. Så värt!

Ärtbiffar med tomatsås

5 dl gröna ärtor

200 g halloumi (eller grillost)

2 salladslökar

2 vitlöksklyftor

1 ägg

3 msk majsstärkelse

1 1/2 dl havregryn

1-2 dl persilja

1/2 tsk salt

svartpeppar

Tomatsås

1 burk tomatsås av pizzatyp

1 1/2 dl vatten

2 plommontomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1-2 msk grönsaksfond

1 – 2 tsk gochu gari (koreanskt chilipulver)

1/4 tsk salt

en nypa råsocker

1 knippe timjan

olivolja

 

Börja med tomatsåsen. Den blir godast om den får koka ihop länge.

1. Hacka löken och riv vitlöken fint. Fräs mjukt på låg värme i olivolja.

2. Hacka tomaterna och tillsätt dem när löken blivit genomskinlig.

3. Tillsätt tomatpuré, tomatsåsen och vatten (skaka ur tomatsåsburken).

4. Häll i grönsaksfond, krydda med salt och gochu gari. Har du inte gochu gari, ta paprikapulver och lite chiliflakes istället. Tillsätt också en nypa råsocker.

5. Låt såsen koka på låg värme till dess att biffarna är färdiga. Då tillsätts bladen från färsk timjan i såsen.

Nu är det dags för biffarna.

6. Skiva salladslök, skär ner halloumin i mindre bitar, riv vitlöken och mixa tillsammans med ägget till dess att det börjar bli slätt.

7. Mixa havregrynen med persiljan och majsmjölet och blanda ner det med ärtsmeten.

8. Smaka av med salt och svartpeppar.

9. Klicka ut biffar i en stekpanna med rapsolja. Stek så de får fin färg på båda sidor.

10. Lägg över biffarna i en ugnsform och låt dem steka klart i ugnen på 200°, cirka 15 minuter.

Dags att servera med tomatsåsen. Du kommer att bli nöjd med smakerna, jag lovar. Det går fint att göra en kall sås med yoghurt istället om man vill. Smaksätt med exempelvis honung, lime, gochu gari eller paprikapulver och chiliflakes.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar