Igår var jag hos en god vän där jag tillsammans med två andra goda vänner fick lära mig att tillverka praliner. För att vi inte enbart skulle behöva leva på chokladångorna under dagen fixade vi en knytis där mitt bidrag blev en ost- och kumminpaj. Jag hade en färdiköpt pajdeg i kylen vilket innebar att pajen gick snabbt att fixa till. Men förstås går det ju både snabbt och lätt att göra egen pajdeg också. Sök här på min sida så hittar du flera olika recept på pajdeg.
Jag gjorde som vanligt och använde mig av det som fanns hemma, det är en av de bästa sakerna med att göra paj tycker jag. Men det här receptet var värt att skriva ner för pajen blev mycket god och jag vill kunna laga till den igen.
Ost- och kumminpaj
1 pajdeg, färdigköpt eller hemmagjord
150 g riven mozzarella- och cheddarost (färdigköpt från affären)
1 – 1 1/2 dl fint riven parmesan
5 – 6 cm purjolök
1/2 rödlök
2 – 3 msk hackad basilika
Äggstanning
3 ägg
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1 tsk kummin
några varv med svartpepparkvarnen
1. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200°.
2. Lägg den rivna osten i botten.
3. Riv sedan parmesan och lägg över den färdigrivna osten i pajskalet.
4. Hacka purjolök, rödlök och basilika och fördela över osten.
5. Vispa ihop äggstanningen och häll över fyllningen.
6. Grädda 20-30 minuter i 200° till dess att äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Jag gjorde en god sallad som passade till resterna av pajen idag. 1 mozzarellaost, 15 körsbärstomater, två nävar majskorn, 1/2 hackad rödlök, 2 skivade rädisor och hackad basilika. Kryddad med salt, svartpeppar och chiliflakes passade salladen perfekt till pajen. Picklad rödlök blev pricken över i!