Andra advent och jag besökte en julmarknad där jag bor, fixade inför att sotaren ska komma så det blev en sån där matlagningsdag med minimal ansträngning men ändå något riktigt gott och mättande. Jag hade en färdig pajdeg i kylen, färs- och böngryta jag lagat till förut och i frysen, samt lite grönsaker, riven ost och ingredienser till äggstanning i kylen.
Färs- och bönpaj
Färs- och böngryta (eller stek 300 g färs och krydda upp efter smak)
3/4 dl chilisås (Heinz)
1 rejäl näve spenat
10 små småtomater
1 salladslök
50 g riven ost
3 ägg
2 dl grädde
1/4 tsk salt
1. Förgrädda pajskalet på 225°, cirka 10 minuter.
2. Lägg färsk spenat i pajskalet.
3. Blanda den färdiga färsgrytan med chilisås och fördela ovanpå spenaten.
4. Skiva salladslöken tunt, dela tomaterna och fördela över färsen.
5. Strö över valfri ost.
6. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt saltet och häll äggstanningen över pajfyllningen.
7. Grädda i 200° cirka 30 minuter.