Jag lagade till en ny omgång auberginegratäng för ett tag sedan. Den här gången med lite annan kryddning i form av bland annat trattkantareller. Receptet från förra tillagningen hittar du här.
Gratängen fungerar alldeles utmärkt som ensamrätt men kombinationen med panerad fetaost blev väldigt lyckad. Det här kommer definitivt att bli en av mina favoriter, en av många.
Auberginegratäng
2 aubergine
1 förpackning passerade eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
10 – 12 körsbärstomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 buljongtärning
1 näve torkade trattkantareller
svartpeppar
1 – 2 msk finhackad färsk rosmarin och timjan
200 g riven mozzarella
35 – 50 g riven parmesan
1. Skiva auberginen tunt och salta lätt på både sidor. Låt ligga en stund för att dra ur vätska.
2. Hacka löken fint, riv vitlöksklyftan, dela körsbärstomaterna och stek mjukt i lite olivolja.
3. Häll på passerade tomater och tomatpuré. Smula ner buljongtärningen och trattkantarellerna.
4. Låt såsen puttra minst 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och rör ner de hackade örterna.
5. Riv mozzarella och parmesan.
6. Torka av aubergineskivorna och lägg i botten på en ugnsform. Lägg på riven ost och tomatsås. Fortsätt sedan att varva aubergine, ost och tomatsås. Avsluta med ett lager tomatsås och riven ost.
7. Gratinera i 175° ca 40 – 45 minuter.
Panerad fetaost
1 förpackning fetaost
ca 1/2 dl majsmjöl (eller vetemjöl)
1 ägg
ca 1 dl panko
Dela fetaosten i stavar. Panera i först majsmjöl, sen uppvispat ägg och sist panko.
Stek i rapsolja till dess att stavarna är krispiga på utsidan.
Servera auberginegratängen med fetaoststavarna, sallad och en klick vitlökssås.