I kylen fanns en färdigstekt kyckling som jag bara ätit lite av. Den rensade jag av och använde som grund i en paj som blev mycket god med smak av soltorkade tomater, parmesan och basilika. Den kommer jag att laga igen, det är helt säkert. Nästa gång ska jag prova att riva ner en vitlöksklyfta i äggstanningen och hotta upp den med chiliflakes. Vill man att pajen ska vara mildare hoppar man förstås över det.
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten
1/4 tsk salt
1. Blanda alla ingredienser till en deg och tryck ut den i en pajform.
2. Ställ kallt 30 minuter.
3. Förgrädda 10 minuter i 225°.
Fyllning
kyckling, hemlagad eller färdiggrillad
2-3 salladslökar
5 körsbärstomater
1/2 kruka basilika
1 dl riven parmesan
1 dl riven mozarella
1. Rensa av kycklingen (dela i mindre bitar och lägg i botten av det förgräddade pajskalet.
2. Hacka salladslök, basilika och dela körsbärstomaterna i halvor. Fördela över kycklingen.
3. Strö över riven mozarella och parmesan.
4. Blanda till äggstanningen.
Äggstanning
4 ägg
3 dl grädde
4-5 msk soltorkad tomatcreme
1/4- 1/2 tsk salt
1. Vispa ihop äggstanningen och häll den över fyllningen i pajskalet.
2. Grädda pajen i 200°, cirka 30 minuter.
Till pajen smakade honungsmelon med hackad koriander, pressad lime, chiliflakes och lite extra flytande honung på jättegott.