Sötpotatis- och champinjonpaj

Du visar för närvarande Sötpotatis- och champinjonpaj

Så här i jultider tänkte jag bjuda på ett recept som inte är speciellt juligt, men fantastiskt enkelt och gott. Passar utmärkt när julmaten börjar stå en upp i halsen. Eller varför inte som ett annorlunda inslag på julbordet. Det är en paj med sötpotatis, lök och champinjoner. Att det blev just de ingredienserna handlade som vanligt om att det var just de som fanns hemma just när pajen tillagades. Det är ju en av fördelarna med att göra en paj, det går ju i princip att ta vad som helst och stoppa i. Ja, nästan i alla fall.

Vid just det här tillfället hade jag en färdigkavlad pajdeg i kylen, finns inte det gör en egen. Här finns förslag på en enkel deg.

Sötpotatis- och champinjonpaj

1 sötpotatis

1 gul lök

4 – 5 champinjoner

smör/ olivolja

svartpeppar, salt

2 dl grädde

3 ägg

2 tsk kantarellfond

1 näve färsk spenat

1 – 2 dl riven ost (gärna lagrad)

 

1. Förgrädda antingen det färdiga eller egengjorda pajskalet i ca 10 minuter, 200°.

2. Skala och skiva sötpotatisen tunt. Dela löken i halvor och skiva även den tunt. Champinjonerna kan antingen skivas de med eller delas i mindre bitar.

3. Stek sedan de skivade och hackade ingredienserna i olivolja och smör till dess att det börjar mjukna. Det ska inte ta färg. Krydda lätt med svartpeppar och lite salt.

4. Lägg sedan de stekta grönsakerna i botten av det förgräddade pajskalet.

5. Lägg på ett lager riven ost med valfri smak.

6. Vispa ihop ägg, grädde, fond och lite salt, blanda ner grovt hackad spenat och häll i pajskalet.

7. Grädda i 200° till dess att pajen stelnat och fått fin färg, ca 20 – 30 minuter.

Servera med valfri sallad!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar