Jag hade en bit färdigstekt fläskytterfilé i kylen. Med den som bas fixade jag till en snabb gryta att servera till ris en dag när det var viktigt att maten blev klar snabbt. Det blev lagom mycket till ett par portioner, det innebar att det blev rester som gick att värma upp nästa dag. Jag använde de grönsaker som fanns hemma, vilket var champinjoner, gul lök och purjolök. Men det går förstås utmärkt att använda annat i grytan, fast jag lovar, den här kombinationen blev tipptopp. Finns inte färdigstekt kött, går det att laga till det först, eller ta något annat. Exempelvis kyckling, tofu, korv eller enbart grönsaker.
Champinjon- och ytterfilégryta
200 – 300 g färdigstekt fläskytterfilé
8 – 10 champinjoner
1 gul lök
10 cm purjolök
1 köttbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 – 3/4 msk kinesisk soja
smör, rapsolja
ev. maizenaredning
1. Skiva och dela fläskytterfilén i mindre bitar.
2. Dela varje champinjon i 4 – 6 delar, beroende på storlek på svamparna
3. Finhacka löken och strimla purjolöken tunt.
4. Stek lök och purjolök mjuka i smör och rapsolja. Tillsätt champinjonerna och köttet och låt det steka med en kort stund.
5. Smula över köttbuljongtärningen, häll på grädden och sojan (börja med den mindre mängden). Låt allt koka ihop 5- 10 minuter.
6. Smaka av med svartpeppar och ev. mer soja. Om såsen upplevs för tunn red av med en aning maizena.
Servera grytan med ris och en god sallad.