Champinjon- och ytterfilégryta

Du visar för närvarande Champinjon- och ytterfilégryta

Jag hade en bit färdigstekt fläskytterfilé i kylen. Med den som bas fixade jag till en snabb gryta att servera till ris en dag när det var viktigt att maten blev klar snabbt. Det blev lagom mycket till ett par portioner, det innebar att det blev rester som gick att värma upp nästa dag. Jag använde de grönsaker som fanns hemma, vilket var champinjoner, gul lök och purjolök. Men det går förstås utmärkt att använda annat i grytan, fast jag lovar, den här kombinationen blev tipptopp. Finns inte färdigstekt kött, går det att laga till det först, eller ta något annat. Exempelvis kyckling, tofu, korv eller enbart grönsaker.

Champinjon- och ytterfilégryta

200 – 300 g färdigstekt fläskytterfilé

8 – 10 champinjoner

1 gul lök

10 cm purjolök

1 köttbuljongtärning

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1/2 – 3/4 msk kinesisk soja

smör, rapsolja

ev. maizenaredning

 

1. Skiva och dela fläskytterfilén i mindre bitar.

2. Dela varje champinjon i 4 – 6 delar, beroende på storlek på svamparna

3. Finhacka löken och strimla purjolöken tunt.

4. Stek lök och purjolök mjuka i smör och rapsolja. Tillsätt champinjonerna och köttet och låt det steka med en kort stund.

5. Smula över köttbuljongtärningen, häll på grädden och sojan (börja med den mindre mängden). Låt allt koka ihop 5- 10 minuter.

6. Smaka av med svartpeppar och ev. mer soja. Om såsen upplevs för tunn red av med en aning maizena.

Servera grytan med ris och en god sallad.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar