Häromdagen gjorde jag en ”tomatig” köttfärssås som det blev rester kvar av. Den var perfekt att använda som bas i en lunchpaj. Tillsammans med de grönsaker som fanns i kylen, en bit fetaost, riven ost och äggstanning blev den mycket god och smakrik. Hackade tomater och lite ringlad balsamicocreme på pajen när det var dags att äta var pricken över i.
Köttfärspaj med fetaost
3-4 dl färdig köttfärssås
5 champinjoner
2 nävar bladspenat
1/2 fetaost
1 dl riven mozzarella
1 tomat
balsamicocreme
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1/3 tsk salt
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1/3 tsk salt
1 1/2 msk vatten (jag tog havremjölk)
1. Börja med pajdegen. Arbeta ihop den och låt den vila i kylen ca 20 minuter. Ta sedan ut den och kavla eller tryck ut den i en pajform. Ställ tillbaka in i kylen ca 30 minuter. Förgrädda därefter i 200° ca 10 minuter.
2. Hacka spenat och champinjoner och lägg dem i botten på det förgräddade pajskalet.
3. Bred ut den färdiga köttfärssåsen, mal över svartpeppar och smula över fetaost och riven mozzarella.
4. Vispa ihop äggstanningen och häll den över ingredienserna i pajskalet. Grädda ca 30 – 40 minuter i 200° varm ugn.
5. Hacka tomaten fint och fördela den över pajen när den är färdiggräddad. Avsluta med att ringla lite balsamicocreme över pajen precis innan servering.