Tarte med ostbotten

Du visar för närvarande Tarte med ostbotten

Det här kan vara något av det godaste jag ätit på ett tag. En botten med keso som bas, riven ost och ägg som binder ihop osten, gräddad i ugnen och sedan toppad med valfria ingredienser. Bara botten i sig smakade så gott, och naturligtvis tar man den ost som finns hemma, det behöver inte vara just Gouda. Det viktigaste är att den har hög fetthalt. Inget magert här inte.

Den här rätten påminner om Tarte flambée men har alltså inte den traditionella botten baserad på vetemjöl. Bäst av allt är att man tar den fyllning som passar för stunden, baserat på det som finns hemma i kylskåpet. Eller så gör man flera med olika fyllningar.

Bred ett lager gräddfil eller crème fraiche på den gräddade botten först. Sedan kan man välja mellan i princip vad som helst att toppa med. Räkor, kaviar, salladslök, rödlök, skinka, kalkon, oliver eller precis vad man är sugen på för stunden.

Den här gången valde jag créme fraiche, salladslök och tångkaviar. Det var allt som behövdes för att jag skulle äta som om jag aldrig sett mat förut. Det var så gott att jag trodde att jag skulle svälja tungan.

Tarte med ostbotten (till 1 portion som middag eller flera om det är tilltugg till fördrinken)

Botten

25 g riven goudaost

225 g keso

2 ägg

2 msk mandelmjöl

Blanda ihop alla ingredienser till botten och bred ut i en cirkel på ett bakplåtspapper. Grädda i 180° ca 20 – 30 minuter. Nästa gång kommer jag nog att göra flera små cirklar istället för en stor, det blir lättare att få ostbottnarna jämnt gräddade då.

Låt botten svalna innan toppingen läggs på.

Topping

1 dl crème fraiche

1 stor salladslök (eller 2 små)

1 burk tångkaviar

Njut själv till middag eller servera hela anrättningen som tilltugg till fördrinken om det kommer gäster.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar