I morse tittade jag på kökets recepttips på teven. Där lagade Jennie Walldén till majsfritters med sötpotatis. HÄR hittar du hennes recept.
Min vana trogen gjorde jag inte exakt likadant utan tog lite andra ingredienser, mest beroende på vad som fanns i min kyl. Resultatet blev i alla fall hur gott som helst!
Det går förstås att göra vanlig klyftpotatis istället, eller köp färdig pommes och stek i ugnen.
Majsfritters med sötpotatispommes
Sötpotatispommes
1 stor sötpotatis
olivolja
salt, svartpeppar
ca 1 1/2 msk potatismjöl
1. Skala och skiva sötpotatisen. Dela sedan varje skiva i stavar.
2. Täck potatisstavarna med ett tunt lager olivolja, krydda med salt och svartpeppar. Strö sedan över ett tunt lager potatismjöl.
3. Lägg ut stavarna på ett bakplåtspapper, de ska inte röra varandra. Stek i varmluft, 225°, ca 25-30 minuter.
Majsfritters
1 liten burk majs
10 cm purjolök
2 salladslökar
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
salt, chiliflakes
rapsolja att steka i
1. Häll av vätskan från majskornen och lägg i en bunke.
2. Skiva purjolök och salladslök fint.
3. Skala och riv en morot grovt och vitlöksklyftan fint.
4. Riv 1 dl valfri ost, jag använde mozarella. Blanda alla ingredienser med majsen.
5. Krydda med salt och chiliflakes efter smak.
6. Knäck ner två ägg, blanda med grönsakerna. Sist av allt tillsätts vetemjölet till dess att det blir en fast smet.
7. Häll rikligt med rapsolja i en stekpanna. Klicka ut smeten i biffstorlek och stek på medelhög till hög värme till dess att de är frasigt gyllene.
Srirachasås
1 dl crème fraiche
1 – 3 msk srirachasås
1 msk honung
1/4 lime
salt
Blanda ingredienserna till såsen. Ta sriracha efter smak, det beror hur stark man vill att såsen ska bli.
När sötpotatisen är klar och alla fritters är färdigstekta är det dags att låta sig väl smaka.