Matig böngryta

Du visar för närvarande Matig böngryta

Det här är en matig böngryta med korv som påminner om Huevos Rancheros, den mexikanska frukosträtten. Med valfri korvsort, bönor och ägg blir det en mättande rätt som passar både till brunch, lunch och middag. Eller varför inte till vickning en sen kväll.

Det går dessutom alldeles utmärkt att förbereda rätten fram till dess att äggen knäcks i. Idag använde jag svarta bönor men man tar de bönor man tycker om och har hemma. Att blanda flera sorter är också ett tips.

Gillar man inte korv hoppar man helt enkelt över den, grytan blir lika god och mättande ändå.

Matig böngryta

1 förpackning kokta svart bönor

1/2 rödlök

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tjocka grillkorvar (eller annan valfri korv)

1 burk krossade tomater

1/2- 1 dl vatten

1-2 dl majskorn

1/2 röd chili

1 tsk spiskummin

1 tsk mald koriander

1/2 tsk chilipulver

1/2 tsk salt

2-3 ägg

riven ost

koriander

smör eller rapsolja att steka i

1. Skala och hacka lök, riv vitlöken. Ta bort hinnorna i chilin och hacka den fint. Skär korven på längden och sedan i tunna skivor.
2. Börja att steka korven i smör eller olja till dess att den får färg. Sänk sedan värmen och låt löken och chilin steka med till dess att den blir mjuk.
3. Häll på krossade tomater, vatten, salt och övriga kryddor.
4. Häll av bönorna i ett durkslag, skölj med vatten och låt dem rinna av. Häll ner dem i grytan tillsammans med majsen och låt grytan koka ihop några minuter.  bönorna, majs, tomater och vatten. Låt grytan koka ihop ett par minuter. Smaka ev. av med mer kryddor.
5. Knäck försiktigt i äggen, ett per person, en bit från varandra. Sätt på locket och låt grytan sjuda på låg värme, cirka 4 minuter, till dess att gulorna nästan stelnat. Salta äggen och strö över ett lager mild riven ost. Sätt på locket cirka 1 minut till.
6. Strö över hackad koriander eller persilja och njut tillsammans med tortillabröd.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar