I vårt hem går ostpaj alltid hem när det är dags för middag. Perfekt som vardagsmiddag, till fest eller på buffén. Det bästa av allt är att pajen går att variera i all oändlighet genom att välja olika osttyper, kryddor och annat gott att stoppa i.
I det här receptet ingår thaibasilika, den har en kryddigare smak än den vanliga basilikan som jag tycker är god. Får man inte tag i den kan man förstås byta till vanlig basilika eller varför inte ruccola som också har en kryddig smak.
Just den här ostpajen är en av mina favoriter och i kombination med en enkel sallad bestående av färsk spenat, hackad salladslök, tomater och dillpesto är det en fullträff för gommen. Vill man kan man servera prosciutto eller någon annan god skinka till.
Spenatostpaj med dillpesto
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Blanda alla ingredienser till en deg och låt den vila i kylskåp 15-30 min.
Ta ut degen och tryck ut den i en pajform och kyl ytterligare 30 min.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225°.
Fyllning
4 dl mild riven ost
1 ½ dl fint riven parmesan
½ röd chili
30 g bladspenat
2 msk thaibasilika
Äggstanning
4 ägg
3 dl grädde
½ tsk salt
Riv osten och hacka chilin fint.
Grovhacka spenaten och basilikan.
Fördela den nyrivna osten i botten på pajskalet.
Lägg spenaten, basilikan och chilin ovanpå osten.
Vispa ihop äggstanningen och slå den över fyllningen.
Grädda i 225°, 20-30 minuter i mitten av ugnen.
Dillpesto
2 dl dill (1 kruka)
1 dl rapsolja (gärna hälften kallpressad)
45 g hackad mandel
2 msk riven parmesan
1 riven vitlöksklyfta
pressad citron, salt
Mixa alla ingredienser och smaka av med lite pressad citron och salt.