En favorit i repris blev det till middag idag. Köttpaj under lock. Det tar lite tid att laga till men det är det värt för den är så god. I mitt originalrecept är det älg men till dagens paj använde jag kalvkött.
Köttstuvning
400 g kalvkött till gryta
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 liten röd chili
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 msk hoisinsås
4 dl vatten
2 tsk röd currypasta
salt, svartpeppar
ca 1 tsk torkad timjan (eller färsk men ta då mer)
6 små kokta potatis i bitar
mjöl eller maizena till redning
1. Putsa och skär köttet i tärningar och bryn det i smör runt om i en stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar.
2. Finhacka lök, vitlök, chili och paprika (i lite större bitar) och låt det fräsa mjukt i smör i en kastrull.
3. Flytta över köttet till kastrullen och koka ur stekpannan med vatten och häll det i kastrullen.
4. Tillsätt resten av ingredienserna förutom potatisen och låt allt puttra till dess att köttet är riktigt mört.
5. När köttet är färdigkokt, red av grytan så den blir krämig och lägg i kokt potatis i lagom stora munsbitar och låt allt bli genomvarmt.
6. Häll över köttstuvningen i pajskalet och täck med ett pajlock. Dekorera ev. med degbitar i olika form och pensla med ett uppvispat ägg. Stick små hål i locket där ångan kan pysa ut. Grädda cirka 20-25 minuter i 225º.
Pajdeg
200 gram smör
6 dl mjöl
3 msk vatten
1/2 tsk salt
Arbeta ihop pajdegen och låt den vila i kylskåp cirka 30 minuter. Kavla ut halva degen och lägg den i en pajform och förgrädda ca 10 minuter i 225º. Den andra halvan kavlas ut till lock och dekoration.