Det gäller att passa på när vädret bjuder på uteätar-temperatur. Så var det igår, då passade vi på att grilla kyckling. Jag gjorde en marinad som gav kycklingen god smak. Tyvärr var jag lite sent ute så den hann bara marinera cirka två timmar. Godast blir det om kycklingen kan ligga i marinaden över natten.
Jag tog fram en förpackning färsk kyckling från kylen som jag köpte häromdagen. Filéerna delade jag så att det blev två tunna filéer istället för en tjock av varje.
Blanda till marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i kycklingen och blanda runt så att marinaden kommer åt överallt. Stäng till plastpåsarna och stoppa ner i en skål. Låt marinera i kylskåp minst 2 timmar, helst över natten. Vänd påsen emellanåt.
Jag hade två sorters olja, mest p.g.a att det tog slut i flaskan med rapsolja. Men den ena sorten fungerar alldeles utmärkt.
Marinad
1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
3 vitlöksklyftor, fint rivna
2 msk sweet chilisås
1 msk balsamicocreme (gärna med smak av bär)
1/2 dl japansk soja
1 lime, pressad
Grilla kycklingen och grönsaker, hos oss blev det enbart majskolvar. I övrigt ekade grönsakslådan i kylen tom.
Till kycklingen fick vi potatisgratäng. Jag hade en färdigköpt potatisgratäng i kylen som jag hottade upp lite. Jag blandade i mycket riven mozarella, fint riven vitlök och kryddade med chiliflakes.