Livet börjar lugna ner sig lite och när det blir helg ska vi bjuda på glöggmingel hemma hos oss. Eftersom det är viktigt att det inte bara är sötsaker som hamnar i magen gjorde jag ett gäng minipajer att bjuda på.
Det blev två varianter, drygt tjugo av varje. En ostpaj med kummin och en Jansson-inspirerad paj. I någon tidning någonstans såg jag för några veckor sedan ett recept på ostpaj med ansjovis. Inte hittade jag det när jag skulle göra pajerna men jag gjorde en egen variant. Det blev fyrtiofyra pajer totalt. Hur många pajer det blir beror förstås på storleken på pajformarna.
Vid servering tänker jag hacka gräslök att toppa Janssons-pajerna med och en halv körsbärstomat får toppa ostpajerna. Pajerna smakar gott nygräddade, ljumma eller kalla.
Pajdeg (till ca 40-50 minipajer)
9 dl vetemjöl
375 g smör
3 msk vatten
1. Arbeta ihop degen och låt den vila svalt.
2. Kavla ut degen och ta ut rundlar som läggs i små folieformar.
Janssonspajer
Fyllning
1 ask ansjovis (125 g)
5-6 små kokta potatisar
1 stor gul lök
ca 1 dl riven prästost
Äggstanning
4 ägg
3 dl grädde
svartpeppar
1. Skala och dela löken i två delar, skivaden fint och stek mjuk i rapsolja på låg värme.
2. Hacka under tiden ansjovisen och tärna potatisen.
3. Blanda ihop ingredienserna och fördela i formar på den utkavlade degen. Toppa med riven prästost.
4. Vispa ihop äggstanningen och krydda med svartpeppar. Häll den sedan över fyllningen i minipajerna.
5. Grädda i 250° cirka 10 minuter.
Ostpajer med kummin
Fyllning
3 – 4 dl grovt riven prästost
1 – 1 1/2 dl fint riven parmesan
Äggstanning
4 ägg
3 dl grädde
2-3 tsk stött kummin
svartpeppar
3/4 tsk salt
1. Riv osten och blanda ihop innan osten fördelas i pajformarna på den utkavlade degen.
2. Vispa ihop äggstanningen och blanda i kryddorna. Fördela över osten i formarna.
3. Grädda i 250°, cirka 10 minuter.