Räkpaj

Du visar för närvarande Räkpaj

Ibland när jag lagar till mina minipajer blir det lite pajdeg över. Då brukar jag passa på att förgrädda några portionsformar med pajskal. Formarna stoppar jag sedan i frysen, då går det både snabbt och enkelt att laga till paj till lunch eller middag när tiden är knapp eller man bara är trött. Det är bara att ta fram formarna ur frysen och fylla med det man har hemma. Enbart ost, grönsaker, räkor, skinka, champinjoner eller precis vad man är sugen på för stunden.

Förra helgen gjorde jag två räkpajer på smått och gott jag hittade i kyl och frys. De blev mycket goda, helt klart värt att skriva ner hur jag gjorde. Salladslök, färdigskalade räkor, riven ost, kryddblandning som blev över när jag gjorde ugnsbakade tomater och en äggstanning med grädde var allt som behövdes. Tyvärr kan jag inte ge exakta mått då jag höftade vilt när jag gjorde pajen. Gott blev det hur som helst.

Räkpaj

Så här gjorde på ett ungefär:

Jag hackade 2 salladslökar och fördelade i botten på två portionsformar med färdiggräddade pajskal.

Därefter lade jag på ett lager tinade färdigskalade räkor från frysen, ca 50 – 100 g. Jag blandade runt salladslöken och räkorna lite så att det inte blev så fasta lager.

Jag tog ca 1-2 tsk av fint mortlad kryddblandning (rosépeppar, dillfrön, salt och svartpeppar) och blandade med några matskedar olivolja.

Kryddoljan fördelade jag sedan över räkorna.

Därefter tog jag färdigriven ost jag hade i kylen och toppade med.

Sist av allt gjorde jag en äggstanning med 2 ägg, 1 dl grädde, chiliflakes och lite salt som jag vispade ihop och fördelade i de två pajskalen.

Grädda ca 20 minuter i  225°. 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar