Ikväll firar vi vietnamesisk nyårsafton i vårt hem. Nu lämnar Hästen över till Geten. Tyvärr är vi ju inte lediga från jobb och skola men lite festligt på kvällen fixar vi till ändå. Ofta brukar vi försöka äta något som påminner om Vietnam men i år blev det inte så.
Istället helstekte jag en kyckling i ugnen och serverade den med klyftpotatis och en sås gjord på stekskyn.
Kryddig kyckling
1 färsk kyckling cirka 1,5 kg.
1 msk färsk hackad rosmarin
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk rosépeppar
1/2 msk grönpeppar
4 vitlöksklyftor
1 citron
75 g smör
1. Hacka rosmarin och mortla rosépeppar, grönpeppar och timjan.
2. Smält smöret på låg värme och blanda i kryddorna och pressad eller riven vitlök.
3. Pressa i saften från en halv citron.
4. Gnid in kycklingen med salt och dela den andra halvan av citronen i bitar och tryck in den i kycklingen.
5. Lägg kycklingen i en ¨stekgryta och klappa in smör- och kryddblandningen.
6. Lägg lock på grytan och stoppa in den i ugnen, 175º. När kycklingen stekt i ungefär en timme är det dags att ta av locket och öka värmen till 225º. Låt den stå inne cirka 30 minuter till. Ös kycklingen flera gånger under tiden.
7. När kycklingen är klar, silar man bort skyn och blandar den med grädde och creme fraiche i en kastrull, cirka 1 1/2 dl av varje. Smaka av med lite balsamicocreme och ev. lite salt. Red av med maizena.
8. Klyftpotatisen kryddade jag bara med salt och rosmarin. Sedan ringlade jag lite olivolja över förstås. Den fick steka med i en egen form under de sista 40-50 minuterna.