När jag växte upp fanns det en maträtt som min mormor brukade laga som jag älskade över allt annat. Det var morotspudding. Med en smörklick ovanpå kunde jag äta tills jag nästan sprack.
Numera serverar jag den antingen med bacon eller stekt falukorv men det är absolut ingen nödvändighet, det gör jag för sonens skull. Men i själva receptet ändrar jag ingenting….då är det ju inte mormors längre!
Fast när jag lagade till rätten idag insåg jag att det var väldigt länge sen sist. Det handlar om år, flera stycken för att vara exakt……kanske så många som fem…..
Mormors morotspudding (originalrecept)
1/2 l vatten
1 kkp (ca 1,5 dl) grötris
1/2 l mjölk (helst standardmjölk)
nätt 1 tsk salt
4 tsk socker (kan säkert uteslutas)
1 knivsudd vitpeppar
8 hackade mandlar
drygt 1/2 kg morötter
1 ägg
smör
1. Koka upp vatten och häll i grötriset
2. Låt koka nästan torrt och häll sedan i mjölken och låt det koka tills det tjocknar.
3. Skala morötterna och förväll dem 10-15 minuter i vatten.
4. Riv dem grovt och blanda med gröten, kryddorna, sockret och mandlarna.
5. Vispa upp ägget och blanda ner.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i puddingen och klicka lite smör ovanpå.
7. Sätt in i kall ugn på 200º.
8. Grädda till dess att puddingen fått fin färg. Cirka 40-50 minuter.