En krämig, lagom het soppa som passar utmärkt att ta med i en mattermos när det står vinteraktiviteter på schemat. Extra god blir den med en klick creme fraiche blandad med fetaost. Enkla quesadillas smakar gott till.
Förstås passar soppan lika bra inomhus vilken dag som helst, fast allra godast är den nog när kylan biter i nästippen.
Rostad sötpotatissoppa (räcker till 3-4 portioner)
1 sötpotatis
1 stor morot
1/2 röd paprika
4 potatisar (små)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
6 – 7 dl hönsbuljong
1 1/2 dl grädde
1 tsk färsk ingefära, riven (ca 1-2 cm)
lite extra chiliflakes och ev salt
1. Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.
2. Rosta sötpotatis,lök, vitlök och paprika i ugnen tillsammans med den hackade chilin, 225º. När sötpotatisen är mjuk är det klart. Det tar ca 20 minuter.
3. Koka potatis och morot i hönsbuljongen.
4. Mixa grönsakerna med en del av hönsbuljongen och grädden. Använd inte all buljong utan börja med några deciliter. Fyll på allteftersom till dess att soppan får den konsistens du vill ha.
5. Häll soppan i en kastrull igen och smaka av med salt och extra chiliflakes eller färsk finhackad chili.
6. Servera rykande het med fetaoscreme och enkla quesadillas.
Fetaostcreme
100 g fetaost
1 dl creme fraiche
svartpeppar
Mosa fetaosten och blanda med creme fraiche. Mal över svartpeppar.
Enkla quesadillas
4 mjuka tortillabröd
prästost eller annan lagrad ost
Lägg ett lager ost på två av tortillabröden. Lägg de två andra bröden ovanpå och stek hastigt i olivolja till dess att de har fin färg och osten smält. Strö över flingsalt och skär i kilar. Fungerar alldeles utmärkt att ta med färdigstekta i folie och värma över elden för att äta tillsammans med soppan.