Sonens sextonårsdag närmar sig med stormsteg, imorgon är det dags. I fjol bakade jag en chokladtårta till honom, i år blev det en annan variant. En lika god och lättbakad botten…fast utan chokladen då. Vill man kan man tillsätta några matskedar kakao till denna för att få den med chokladsmak.
Eftersom sonen absolut vill ha choklad i sin tårta får jag se till att den hamnar där på annat sätt. Kanske som oboygrädde…men det får vi se imorgon….
Enkel tårtbotten på mitt sätt
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 citron (skalet)
smör och kokosflingor till formen (man kan ta mjöl eller ströbröd också)
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och strö kokosflingor i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp ca 3 minuter. Riv sedan ner skal från en rentvättad citron. Det ska vara fint rivet.
4. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Jag brukar använda en tandpetare av trä. Låt svalna.
7. Nu är det bara att fylla tårtan och dekorera efter tycke och smak!