På affären fanns det fina kronärtskockor som passade utmärkt när en tjejmiddag stod på programmet. Vi var fyra som skulle äta, alltså hade jag köpt fyra kronärtsskockor.
1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull med salt och pressad citron.
2. Bryt stjälkarna av skockorna så att de hårda trådarna följer med.
3. Klipp gärna av de vassa spetsarna som kan vara väldigt beska.
4. Skölj dem noga och lägg skockorna i en stor kastrull med kokande vatten. Låt dem koka 30-50 minuter, beroende av deras storlek, till dess att bladen lätt lossnar.
5. Lägg skockorna upp och ner en stund så att vattnet rinner ur.
6. Servera med citronsmöret.
7. Dra bladen av skockan ett i taget och doppa i smöret. skrapa av fruktköttet på bladet med tänderna.
8. Plocka blad för blad, utifrån och in, tills du kommer in till de tunna små bladen utan fruktkött på i mitten. Ta bort dessa samt det skägg/hår du hittar innanför dem. Det du har kvar är själva hjärtat som du också äter tillsammans med smöret.
Fluffigt citronsmör
100 g smör
1/2 stor citron
flingsalt
1 1/2 krm chiliflakes
1. Smält hälften av smöret och lägg sedan i resten. Pressa i saften från citronen och tillsätt några nypor flingsalt och chiliflakes.
2. Vispa med en elvisp till dess att smöret är fluffigt.
3. Låt smöret stå framme tills det är dags att servera skockorna.
Jag lade upp mitt smör i äggkoppar så att alla fick varsin liten skål till sin skocka.