Igår gjorde vi egna vårrullar. Något jag lovat sonen ett längre tag men det har inte riktigt varit något läge. Men nu var det dags. Vi hade dock ingen vårrulledeg hemma så vi tog filodeg. Det fungerade också. Vill man inte fritera i olja kan man ju grädda i ugnen istället. Fast vi friterade som sagt, det blir godare då tycker i alla fall jag.
Vi började att göra fyllningen, som vi nöjt konstaterade blev jättegod. Den passar nog bra i en paj, på en pizza eller i smördeg också. Eller varför inte som bas i en soppa….
Vårrullar ( 20 stycken)
ca 400 g älgfärs (eller annan färs)
1 vitlöksklyfta, fint riven
1- 1 1/2 tsk riven ingefära (ca 2 cm)
2 små mellangrovt rivna morötter
1 salladslök i fina ringar
200 g böngroddar
25 g glasnudlar (1/4 paket)
1 msk japansk soja
1/2 msk oystersauce
2-3 krm chiliflakes
salt
2-3 msk färsk koriander
filodeg eller vårrulledeg
1. Bryn färsen i olja och salta lätt.
2. Tillsätt vitlök, morötter, salladslök och ingefära och låt det fräsa med en stund.
3. Koka under tiden upp vatten och ta det sedan från plattan. Lägg i glasnudlarna och låt dem ligga en stund för att mjukna. Ta sedan upp dem och skär i mindre bitar.
4. Därefter är det dags för böngroddarna och nudlarna att göra sällskap med färsen.
5. Häll på oystersauce, soja och krydda med chiliflakes. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor om det behövs.
6. Blanda sedan ner hackad koriander och låt färsen svalna.
7. Därefter är det dags att använda filodegen (eller vårrulledeg om man har det).
8. Det blev runt tjugo små paket av vår fyllning. Fritera dem i 180º till dess att de har fått fin färg.
Vi var två som åt och det enda som blev kvar var en halv liten vårrulle…..då var vi så mätta att vi höll på att storkna.