En god lax med lite asiatisk touch. Mycket lättlagad och smakrik. Till detta ugnsrostade rotsaker med ingefära och vitlök. En ny erfarenhet men ack så god. Passade utmärkt till laxen.
Mango- och sesamlax
4-6 portionsbitar lax
ca 1/2 dl mangochutney
saften från 1/2 citron
2 cm riven ingefära
sesamfrön, salt
1. Putsa laxen och salta den runt om.
2. Blanda chutney, pressad citron och riven ingefära.
3. Pensla laxbitarna med chutneyblandningen och vänd dem i sesamfrön.
4. Stek dem i ugnen 225º cirka 20-30 minuter.
Kall sås
Jag gjorde en kall sås med ca 1 dl creme fraiche, någon matsked chutney, lite riven ingefära och pressad citron och lime som passade bra till.
Till detta ugnsrostade jag potatis och morötter. Jag delade potatisen i klyftor och morötterna i sneda bitar. På detta hällde jag följande blandning:
2-3 msk smält smör
1 msk olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
2 cm riven ingefära
1/2 tsk chiliflakes
Efter att ha blandat detta i en kastrull och hällt det över rotfrukterna stoppade jag in dem in ugnen 225º, 40-50 minuter.