Rymdimperiets gulaschsoppa

När sonen var liten döptes många av våra maträtter till namn med Star Wars-anknytning. Detta eftersom sonen i tidig ålder fick lära sig att tycka om rymdsagan (det såg hans nördiga mamma till). Ett säkert sätt för mig att få honom att prova olika maträtter var då att döpa rätterna till Star Warsnamn.

Rymdimperiets mustiga gulaschsoppa passar lika bra att äta inne en kylig vinterdag som att fylla en mattermos och ta med ut i naturen.

Rymdimperiets gulaschsoppa (3-4 portioner)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 röd paprika
2-3 potatisar (beroende av storlek)
400-500 g älgfärs
3 msk tomatpuré
1 dl tomatsås (som följer med färdig pizzadeg)
2 ½ dl passerade tomater
Ca 7-8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar eller motsvarande fond
1 liten nypa socker (kan uteslutas)
färsk persilja

1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Stek mjukt i rapsolja på låg värme.
2. Hacka paprikan och låt den steka med en stund. Den ska inte ta färg.
3. Lägg över i en kastrull och skiva i potatis.
4. Tillsätt tomatpuré, tomatsås och passerade tomater samt buljongtärningar eller fond.
5. Häll över vattnet, börja med en mindre mängd och fyll på allt eftersom. Koka sakta till dess att potatisen nästan är klar.
6. Stek under tiden färsen i rapsolja och krydda med salt, svartpeppar och 2 tsk paprikapulver, 1/2 tsk chilipulver, 1/2 tsk anchochili och tillsätt färsen till soppan. Låt allt koka ihop en stund till dess att potatisen är helt klar. Smaka av med mer kryddor om det behövs .
7. Tillsätt hackad persilja sist av allt. Serveras soppan på hemmaplan och inte i skogen smakar det gott med en klick crème fraiche till också.

image
En matig soppa!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar