Smarrig krusbärsgelé med mynta och chili

Krusbärsbuskarna dignade av bär och eftersom fåglarna inte ätit upp dem eller den vanliga krusbärstjuven varit framme skyndade jag mig att plocka bären under helgen. Hälften av bären blev gelé och hälften frös jag in för att använda mitt i kalla vintern. Jag letade fram mitt gamla recept på gelé som jag gjorde för några år sedan. Jag följde receptet nästan till punkt och pricka men inte riktigt….

Eftersom det varit skördetid i trädgården helgen som gick hade jag många körsbärskärnor och lite rabarberskal över. Så jag stoppade ner det i grytan också. Körsbärskärnorna gjorde att gelén blev vackert röd. Men det går förstås lika bra att laga till den utan kärnorna och rabarbern.

 

image
I kastrullen.

Krusbärsgelé

1,6 kg krusbär

1 1/2- 2 dl färsk hackad mynta, marockansk hade jag.

chiliflakes efter smak. Jag tog ca 1 tsk till att börja med.

4 dl vatten

socker 7-9 dl/ liter avrunnen saft

1. Koka bär, mynta, vatten och chili cirka tio minuter. (och körsbärskärnor och rabarberskal)

2. Mosa bären mot sidan i kastrullen.

3. Sila massan genom silduk, cirka en timme. ( Pressa inte på silduken, då blir gelén grumlig)

image
Saften rinner av.

4.När saften silats klart, mät upp den och låt den koka ca 5 minuter.

5. Mät upp socker och blanda i. Koka sakta 5-20 minuter utan att röra om. Gör geléprovet någon gång under koktiden. Låt inte koka längre än 20 minuter, har det inte blivit gelé då behöver man tillsätta pektin. Läs i såna fall instruktionerna på flaskan.

Gör geléprovet. Jag brukar hälla upp lite gelé på ett kallt fat. Går det att dra genom gelén utan att den flyter ihop igen så är den klar. Ett annat sätt att se är att ta lite gelé på en tesked och hålla ovanför kastrullen, om det droppar väldigt, väldigt segt och tungt är det också klart.

6. Skumma (och tillsätt extra chili om smaken är för tam) och häll sen upp på väl rengjorda små burkar, jag fick hela 12 stycken. Sätt på lock eller häll smält paraffin på när gelén stelnat.

7. Förvara svalt och njut av en bit sommar under hösten och vintern till något gott!

image
En av tolv.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar