I vårt kylskåp hittade jag plötsligt en tub räkost. Hur den kommit dit är en gåta för det är ingenting jag brukar köpa hem och använda. Inte är det någon favorit för sonen heller så jag kan inte skylla på honom. Nej förmodligen har jag själv handlat hem tuben och tänkt använda den till något speciellt som inte blev av.
I minnesbanken kommer jag ihåg när jag för många år sedan gick en utbildning i utepedagogik och soppan lagades till lunch, jag tror vi höll till i Gottne just den dagen. Underbart gott smakade det i alla fall. Jag kom inte ihåg exakt hur vi gjorde men på ett ungefär och det brukar räcka långt.
Det finns förstås många recept på nätet där antingen räkost eller kräftost används. Att lägga i kräftstjärtar eller räkor gör soppan festligare och matigare men det hade jag inte hemma idag så en macka till soppan gjorde tricket. Dagens recept blev så här:
Morotssoppa med räkost
3 stora morötter
1 vitlöksklyfta
2-3 msk smör att steka i
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
250 g räkost
1 dl crème fraiche
1 dl hackad persilja
svartpeppar
1. Riv morötterna grovt och vitlöken fint.
2. Smält smöret i en kastrull och låt vitlök och morötter steka en stund på låg värme.
3. Blanda runt mjölet och häll på vatten. Smula ner buljongtärningarna.
4. Låt soppan koka ca 5-10 minuter.
5. Blanda ner räkost, crème fraiche och hackad persilja.
6. Låt soppan bli riktigt varm, mal över svartpeppar och servera med en god macka.
Kräftstjärtar, räkor eller brödkrutonger är gott i soppan som extra tillbehör.