Friterat var det här, nu rullar vi fram!

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Idag kände vi för friterat till middag. Jag gjorde kyckling, egna pommes frites och friterat morotskrisp. Ingen tung frityrsmet utan det blev nästan som tempurakyckling. Eftersom kycklingen fick ligga i marinad först vändes bitarna bara runt i mjölblandningen. Enkelt och gott. Kycklingen fick högsta betyg av sonen, enligt honom den godaste friterade kyckling han någonsin ätit…jag är böjd att hålla med….han tog dessutom mer av morötterna…..

Åh,så gott det är med hemfriterat!

Friterad kyckling

2 stora kycklingfiléer
Marinad:
3 msk ljus soja
2 klyftor riven vitlök
3 cm riven ingefära
1/2 pressad lime

lite chiliflakes

Blanda marinaden, skär kycklingen i mindre bitar och lägg den i marinaden minst 2 timmar.

Panering:
1 dl vetemjöl

1 dl majsmjöl

1 dl panko

Blanda paneringen i en plastpåse, lägg i  och skaka runt den avrunna kycklingen till dess att den är helt täckt av panering.

Fritera några bitar i taget, låt rinna av på hushållspapper. Fritera i två omgångar. Först på 160º till dess att de är nästan färdiga.  Sedan 190º så att de får en mörk krispig yta. (Har man ingen fritös använd en tjockbottnad kastrull och termometer).

Vi friterade egna pommes frites idag också. Fritera även dem i omgångar. Första gången på lägre temperatur till dess att de nästan är färdiga. Höj sedan temperaturen och fritera dem en gång till. Den här gången går det snabbt. Använd samma temperaturer som till kycklingen.

Jag gjorde också friterat morotskrisp. Använd en potatisskalare och gör strimlor av en hel morot. Fritera hastigt på 190º. Lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av. Salta lätt.

Den här ordningen friterade jag i:

Jag satte fritösen på 160º, friterade först all pommes frites, sen kyckling. Jag la dem på hushållspapper för att rinna av. Sedan ökade jag värmen på oljan till 190º. Då friterade jag först morötter, sen kyckling och sist fick potatisen friteras en sista gång.

 

Servera med citronklyftor att pressa över kycklingen samt valfri majonäs eller sås att dippa kycklingen i.

Fritösen fick jobba hårt idag!

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar