Det här är ett jättegott drinktilltugg eller förrätt att bjuda på, crostini med fetaröra och bacon. Gör små munsbitar på crostini eller servera på ett gott bröd stekt i smör. Lägger du fetaröran på ett bröd i portionsstorlek är det gott att lägga ett salladsblad på brödet innan röran läggs på.
Röran med fetaost och färskost passar utmärkt som dipp också, blanda då i lite crème fraiche först så att den inte är så hård. Varför inte servera den till fisk, kött eller kyckling? För att göra rätten vegetarisk är det bara att utesluta baconet. Då är det gott med rostade pinjenötter på. I stället för spenat går det att ta ruccola eller basilika. Möjligheterna är oändliga.
För att göra egna crostini köper jag en förpackning minibaguetter som jag skär i skivor, penslar olivolja på båda sidorna och rostar i ugnen några minuter på varje sida i 225°. Låt dem svalna, sedan håller de länge i en tättslutande burk.
Crostini med fetaröra och bacon
crostini, köpta eller egentillverkade
100 g philadelphiaost (eller annan neutral färskost)
75 g fetaost
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
1 förpackning bacon
1 liten näve spenat
3 – 4 småtomater
smör
Stek baconet krispigt i ugnen eller på det sätt du föredrar. Lägg på hushållspapper och låt rinna av medan du gör röran.
Riv vitlöken fint och blanda tillsammans med philadelphiost och fetaost. Hacka spenat och blanda i. Smaka av med nymald svartpeppar.
Fördela röran på crostini, toppa med tomat och bacon.
Smaklig spis!