Grönsakssoppa med krispig chark

  • Inläggskategori:Soppa
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Grönsakssoppa med krispig chark

En lagom ruggig lördag i april. Då kändes soppa lockande. Men vilken sort? Öppnade kylen och kollade in vilka grönsaker och rotfrukter som fanns där. Potatis, morot, broccoli och purjolök. Dessutom hittade jag en öppnad philadelphiaost, crème fraiche, parmesan och riven mozzarella. I frysen låg en påbörjad förpackning med spanska tapas, tunt skivad chorizo och lomo. En övergiven apelsin på fruktfatet. Jamen då var det bara och laga till soppan.

Alltså resultatet….den här soppan blev så fantastiskt god. Gör den bara! Vill du att den ska bli helt vegetarisk byter du ut hönsbuljongen till grönsaksbuljong, istället för tapas-strösslet kan du ta lite rostade fröer!

Grönsakssoppa med krispig chark

1 stor potatis

1 stor morot

1 vitlöksklyfta

1 broccolihuvud

1 bit, 10 – 15 cm purjolök

1 apelsin

1 dl crème fraiche

100 g philapelphiaost

1 – 1 1/2 dl riven parmesan

2 hönsbuljongtärningar

1 l vatten

salt, svartpeppar och chiliflakes

1 dl riven mozzarella (valfritt)

100 g tapaskött

1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar, dela även broccolin, ta med stjälken. Lägg undan några små buketter till senare.

2. Lägg potatis, broccoli, riven vitlöksklyfta i vattnet och låt det koka till dess att potatis och broccoli är mjukt. Mixa slätt.

3. Under tiden torkas chorizo och lomo på hög värme i ugnen, 225° varmluft. Akta så att det inte bränns. Låt svalna och smula eller hacka i mindre bitar till dess att det är dags att servera.

4. Skär purjolöken i tunna skivor, riv moroten och finriv parmesan.

5. Tillsätt i den slätmixade soppan. Pressa i apelsinen. Låt sjuda några minuter.

6. Smaka av med salt, svartpeppar, chiliflakes.

7. Precis innan servering blandade jag i 1 dl riven mozzarella. Det blev liksom pricken över i.

8. Häll upp i skål och smula krispig chark över, eller ta rostade frön. Exempelvis solrosfrön.

Jamen, sen är det bara att äta och njuta. Smaklig spis!!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar