En lagom ruggig lördag i april. Då kändes soppa lockande. Men vilken sort? Öppnade kylen och kollade in vilka grönsaker och rotfrukter som fanns där. Potatis, morot, broccoli och purjolök. Dessutom hittade jag en öppnad philadelphiaost, crème fraiche, parmesan och riven mozzarella. I frysen låg en påbörjad förpackning med spanska tapas, tunt skivad chorizo och lomo. En övergiven apelsin på fruktfatet. Jamen då var det bara och laga till soppan.
Alltså resultatet….den här soppan blev så fantastiskt god. Gör den bara! Vill du att den ska bli helt vegetarisk byter du ut hönsbuljongen till grönsaksbuljong, istället för tapas-strösslet kan du ta lite rostade fröer!
Grönsakssoppa med krispig chark
1 stor potatis
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1 broccolihuvud
1 bit, 10 – 15 cm purjolök
1 apelsin
1 dl crème fraiche
100 g philapelphiaost
1 – 1 1/2 dl riven parmesan
2 hönsbuljongtärningar
1 l vatten
salt, svartpeppar och chiliflakes
1 dl riven mozzarella (valfritt)
100 g tapaskött
1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar, dela även broccolin, ta med stjälken. Lägg undan några små buketter till senare.
2. Lägg potatis, broccoli, riven vitlöksklyfta i vattnet och låt det koka till dess att potatis och broccoli är mjukt. Mixa slätt.
3. Under tiden torkas chorizo och lomo på hög värme i ugnen, 225° varmluft. Akta så att det inte bränns. Låt svalna och smula eller hacka i mindre bitar till dess att det är dags att servera.
4. Skär purjolöken i tunna skivor, riv moroten och finriv parmesan.
5. Tillsätt i den slätmixade soppan. Pressa i apelsinen. Låt sjuda några minuter.
6. Smaka av med salt, svartpeppar, chiliflakes.
7. Precis innan servering blandade jag i 1 dl riven mozzarella. Det blev liksom pricken över i.
8. Häll upp i skål och smula krispig chark över, eller ta rostade frön. Exempelvis solrosfrön.
Jamen, sen är det bara att äta och njuta. Smaklig spis!!