För ett tag sedan medan det fortfarande var kyligt ute på både dagar och nätter lagade jag en god fisksoppa med bubbel. Det fanns några deciliter cava kvar i en flaska i kylen som fick sätts smak på soppan. Soppan i övrigt fick också gå i ”man tager vad man haver anda”.
Fisksoppa med bubbel
4-5 små potatisar
3 morötter
2 salladslökar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater
2 1/2 dl mousserande eller vanligt vin
1 dl vatten
1/2 tsk paprikapulver
2-3 msk färsk hackad timjan
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
lax eller annan valfri fisk
1 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1. Jag delade potatis, morötter och salladslök i lagom stora bitar. Den gula löken och chilin hackades fint och vitlöken revs.
2. Grönsakerna stekte jag en kort stund i olja innan jag hällde på krossade tomater, vatten, mousserande vin och buljongtärning.
3. När det fått ett uppkok kryddade jag med tomatpurén, paprikapulver, färsk timjan och en nypa socker.
4. När grönsakerna kokat så de var mjuka tillsatte jag grädde och crème fraiche.
5. Därefter tillsatte jag laxen som jag delat i munsbitar och saltat lätt.
6. Stäng plattan och låt laxen vara i en kort stund så att den blir klar.
7. Häll upp soppan i skålar, servera med en klick crème fraiche och lite färsk hackad timjan.