Varje år till jul lagas det till torkad älg med sichuanpeppar i det här huset. Eller nåja, antingen lagas den till i det här huset eller så är det mamma som fixar den (oftast, läs alla gånger utom en). Men det är alltid jag som har mest glädje av den. Det är nämligen min ”julskinka”. Precis som när det gäller julskinka blir det ibland en liten bit över som man vill göra något annat med.
Igår hade jag gäster så då beslutade jag mig för ett litet experiment. Det blev ett mycket lyckat experiment. Så nu är receptet nedskrivet så att jag kan laga till detta goda igen. Jag förstår att inte alla har torkat älgkött hemma, ta något annat istället. Till exempel något annat färdiglagat eller kallskuret kött du gillar. Eller varför inte lax, kräftstjärtar eller någon god riven ost. Här är det bara fantasin som sätter gränser och förstås vad som finns i ditt kylskåp.
Smördegsrutor
1 kyld smördeg
ägg
salt, chiliflakes
1. Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper.
2. Vispa ägget och pensla över smördegsplattan.
3. Strö över flingsalt och chiliflakes.
4. Dela i små kvadrater med hjälp av en kniv eller pizzaskärare.
5. Grädda i 225° till dess att smördegen fått fin färg.
Viltröra
100-150 g torkat älgkött med sichuanpeppar
1 vitlöksklyfta
1 salladslök
1 liten hackad rödlök
1 dl smetana
1 dl crème fraiche
1 msk färsk timjan
salt, svartpeppar
6. Dela köttet i mindre bitar och mixa fint.
7. Hacka rödlök, riv vitlök och skiva salladslöken fint. Skär loss timjan från en planta och hacka fint.
8. Blanda lök och timjan med köttet.
9. Tillsätt smetana och crème fraiche och smaka av med salt och svartpeppar.
10. Häll upp i en spritspåse och lägg i kylskåpet till dess att det är dags att servera.
Dekoration
gurka, timjan
11. Vid servering spritsa ut en klick av röran på varje smördegsbit. Dekorera med en gurkbit och lite färsk timjan.
Sen är det bara att njuta av de små godbitarna.