I helgen lagade jag till en fantastiskt god och värmande gryta med halloumi. Många kryddor fick steka i smör och rapsolja tillsammans med tomatpuré för att få fram smakerna. Förutom halloumi och kryddor innehöll grytan några av de grönsaker huset hade hemma. Passerade tomater och grädde gav sen krämigheten. Ris passade fint till.
Kryddig halloumigryta
1 paket halloumi
2-3 msk smör
1 vitlöksklyfta
2-3 cm ingefära
1 krm mald kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 tsk vardera av: mald koriander, gurkmeja, garam masala, chilipulver
3 msk tomatpuré
3 dl passerade tomater
1 msk råsocker
1 1/2 dl grädde
1-2 tsk pressad citron
salt
1-2 salladslökar
1 röd paprika
1 liten burk majs
1 tomat
cashewnötter
1. Skär halloumin i mindre bitar och stek gyllene tillsammans med smör. Lägg den sedan på en tallrik.
2. Hacka vitlöksklyftan, riv ingefäran och mät upp alla torra kryddor. Tillsätt lite olja i stekpannan och stek lök, ingefära och de torra kryddorna på medelhög värme.
3. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en kort stund.
4. Häll på de passerade tomaterna och låt sjuda några minuter.
5. Därefter tillsätts grädde och råsocker. Smaka av med pressad citron och salt.
6. Skiva salladslök fint, hacka paprika och tillsätt det tillsammans med majsen i tomatsåsen.
7. Lägg ner halloumin i såsen. När den blivit varm är det dags att äta. Servera med ris och toppa med lite salladslök, hackad tomat och cashewnötter.