När det är kyligt ute smakar något varmt och smakrikt perfekt. Idag gjorde jag en krämig pasta med kräftstjärtar som värmde. Som bas tog jag ett gäng grönsaker som fanns i kylen. Med lite vin, buljong och grädde fick pastasåsen god smak och blev härligt mättande. Jag kokade tagliatelle som passade fint till, men annan pasta eller ris går säkert lika bra.
Krämig pasta med kräftstjärtar
1 bit färsk broccoli
1 stor morot
2 salladslökar
2 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
smör, rapsolja
salt, svartpeppar
1 dl rosévin (eller vitt)
1 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
1 dl grädde
cayennepeppar
1 röd snackspaprika (eller vanlig paprika)
1 dl hackad persilja och dill
1/3 citron
1 burk kräftstjärtar
1. Skala moroten och skär i mindre bitar.
2. Skär bort stammen på broccolin (spar i kylen till en annan dag). Dela buketterna i mindre delar.
3. Skiva rödlöken tunt, hacka salladslöken och riv vitlöken.
4. Stek rödlök, salladslök, vitlök, morötter och broccoli på låg värme i smör och rapsolja.
5. Häll på vatten, vin och smula ner buljongtärningen. Lägg på ett lock och låt sjuda på låg värme.
6. Tillsätt hackad dill och persilja samt hackad paprika.
7. Sist av allt tillsätts avrunna kräftstjärtar. Pressa över citron och krydda med cayennpeppar. Smaka ev av med mer salt och svartpeppar.
Servera med pasta eller valfritt tillbehör.