Tidigt i höstas var jag i Stockholm och hälsade på en god vän. Hon bjöd på en fantastisk god lax som gjorde att jag ville slicka tallriken så att inte den minsta såsgnutta fanns kvar. Den lagade jag till här hemma idag.
Förutom lax är det grädde, apelsinjuice, rosmarin och fiskbuljong i receptet. Hon bjöd på broccoli till, jag broccoli och ärtor. Laxen serverades med kokt pressad potatis. Helt perfekt, potatisen suger upp den goda såsen så varje tugga är ”to die for”.
Till laxen gjorde jag en enkel apelsinsallad med granatäpple och olivolja, honung och balsamico ringlad över. Perfekt tillbehör!
Hädanefter heter den AnnaLenas apelsinlax, i alla fall hos mig. Gör den du också, jag lovar att du blir nöjd.
AnnaLenas apelsinlax
400 g lax
2 dl ärtor
10 – 12 broccolibuketter
2 dl grädde
2 dl apelsinjuice
1 fiskbuljongtärning
1 – 2 msk smör
färsk rosmarin, ca 1 – 1 1/2 msk finhackad
salt, svartpeppar
potatis
1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar.
2. Dela färsk broccoli i buketter eller använd fryst.
3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
4. Sjud broccoli i en annan kastrull med lättsaltat vatten. När broccolin nästan är klar hälls vattnet bort genom ett durkslag.
5. I en traktörpanna eller stekpanna smälts smör och sedan smulas buljongtärningen i. Häll på grädde och apelsinjuice.
6. Hacka rosmarinen fint och tillsätt den (eller smula ner torkad rosmarin, men ta då mindre mängd). Låt sjuda på låg värme. Tillsätt den nästan färdiga broccolin och ärtorna.
7. Salta laxen lätt på båda sidor och mal över svartpeppar.
8. Lägg ner laxen i såsen. Låt sjuda på låg värme 8-10 minuter. Vänd laxbitarna efter halva tiden.
9. Häll av vattnet från potatisen och pressa den.
Apelsinsallad
Apelsinsalladen gjorde jag genom att skala och skiva fyra apelsiner. Blanda skivorna med granatäpplekärnor. Ringla olivolja, honung och balsamico över. Jag avslutade med några nypor finhackad rosmarin.