AnnaLenas apelsinlax

Du visar för närvarande AnnaLenas apelsinlax

Tidigt i höstas var jag i Stockholm och hälsade på en god vän. Hon bjöd på en fantastisk god lax som gjorde att jag ville slicka tallriken så att inte den minsta såsgnutta fanns kvar. Den lagade jag till här hemma idag.

Förutom lax är det grädde, apelsinjuice, rosmarin och fiskbuljong i receptet. Hon bjöd på broccoli till, jag broccoli och ärtor. Laxen serverades med kokt pressad potatis. Helt perfekt, potatisen suger upp den goda såsen så varje tugga är ”to die for”.

Till laxen gjorde jag en enkel apelsinsallad med granatäpple och olivolja, honung och balsamico ringlad över. Perfekt tillbehör!

Hädanefter heter den AnnaLenas apelsinlax, i alla fall hos mig. Gör den du också, jag lovar att du blir nöjd.

AnnaLenas apelsinlax

400 g lax

2 dl ärtor

10 – 12  broccolibuketter

2 dl grädde

2 dl apelsinjuice

1 fiskbuljongtärning

1 – 2 msk  smör

färsk rosmarin, ca 1 – 1 1/2 msk finhackad

salt, svartpeppar

potatis

1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar.

2. Dela färsk broccoli i buketter eller använd fryst.

3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

4. Sjud broccoli i en annan kastrull med lättsaltat vatten. När broccolin nästan är klar hälls vattnet bort genom ett durkslag.

5. I en traktörpanna eller stekpanna smälts smör och sedan smulas buljongtärningen i. Häll på grädde och apelsinjuice.

6. Hacka rosmarinen fint och tillsätt den (eller smula ner torkad rosmarin, men ta då mindre mängd). Låt sjuda på låg värme. Tillsätt den nästan färdiga broccolin och ärtorna.

7. Salta laxen lätt på båda sidor och mal över svartpeppar.

8. Lägg ner laxen i såsen. Låt sjuda på låg värme 8-10 minuter. Vänd laxbitarna efter halva tiden.

9. Häll av vattnet från potatisen och pressa den.

Apelsinsallad

Apelsinsalladen gjorde jag genom att skala och skiva fyra apelsiner. Blanda skivorna med granatäpplekärnor. Ringla olivolja, honung och balsamico över. Jag avslutade med några nypor finhackad rosmarin.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar